eyecareforyou-slide-home-v24-2

Therapeutische lenzen

Er zijn diverse oogaandoeningen waarbij therapeutische contactlenzen uitkomst bieden. In veel gevallen kan het zicht met een therapeutische contactlens worden verbeterd en eventuele pijn worden verminderd of zelfs helemaal worden weggenomen. Voor de volgende oogaandoeningen kan Eye Care For You succesvol therapeutische lenzen aanpassen. 

Keratoconus
Keratoconus is een aandoening aan het hoornvlies die wordt gekenmerkt door een toenemende verdunning en het steiler worden van (voornamelijk) het centrale deel ervan. De cornea bepaalt het grootste deel van het brekend vermogen van het oog. Een verandering in de vorm kan het zicht sterk beïnvloeden. Visuele hinder door de aandoening is echter goed te behandelen. Er zijn allerlei mogelijkheden met lenzen die deze aandoening kunnen verhelpen. 

Vervormde hoornvliezen
Het hoornvlies is het voorste, bolvormige transparante deel van het oog en bepaalt voor het grootste deel het brekend vermogen van het oog. Een verandering in de vorm of de helderheid van het hoornvlies kan de gezichtsscherpte sterk beïnvloeden. Met lenzen kan visuele hinder door de aandoening goed worden verholpen.
Littekens op het hoornvlies kunnen een sterk verminderd zicht tot gevolg hebben. Deze littekens kunnen diverse oorzaken hebben, zoals een ongeluk, operatie, ontsteking of extreme uitdroging. Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn voor onregelmatige hoornvliezen zoals aandoeningen waarbij het hoornvlies vervormt. Bij grotere of onregelmatigere littekens worden speciale vormstabiele (harde) lenzen aangemeten.

Droge ogen
Omgevingsfactoren zoals droge lucht in kantoorruimtes, airco of ventilatie kunnen droge ogen veroorzaken. Met bevochtigingsdruppels zijn deze klachten veelal te verhelpen. Echter, er zijn ook lichamelijke oorzaken voor droge ogen waardoor o.a. de aanmaak van traanvocht is verminderd. Dit kan het gevolg zijn van medicijnengebruik of hormonale veranderingen. Afhankelijk van de aard van de klachten kan er sprake zijn van een bedreigende situatie voor het oog: pijnklachten en de gezichtsscherpte kan afnemen. In deze gevallen kunnen onder andere (mini)scleralenzen worden toegepast.

(Mini)sclera contactlenzen
Wanneer standaard therapeutische lenzen niet worden verdragen of niet goed passen, worden(mini) sclera contactlenzen geadviseerd. Een (mini)sclera contactlens steunt niet op het gevoelige hoornvlies, zoals de kleinere lenzen, maar op het oogwit. Dankzij de moderne productietechnieken en de aanpasmethoden voor (mini)scleralenzen, wordt de lens met succes toegepast bij diverse oogaandoeningen. Het resultaat is dat de dragers beter kunnen zien, minder pijn hebben of minder last van droge ogen hebben.
Als therapeutische of (mini)sclera contactlenzen beide geen oplossing zijn, dan kan een hoornvliestransplantatie uitkomst bieden. Bij deze operatie wordt het centrale deel van het hoornvlies vervangen door een donorhoornvlies.

Om de gezondheid van het hoornvlies nauwlettend te bewaken en om te kijken of de lens nog goed past, is regelmatige controle noodzakelijk, evenals nauwe samenwerking tussen oogarts en de optometrist. Eye Care For You  heeft ruime ervaring op het gebied van de medische toepassing van contactlenzen en adviseert drie maandelijks een controle te laten uitvoeren.

Kom langs in de winkel


Top